Pretestare PISA

Stimată doamnă/domnule director,

În urma deciziei Ministerului Educației și Cercetării privind participarea României la evaluarea internațională PISA 2022, Unitatea de cercetare în educație din cadrul CNPEE, în calitate de Centru Național PISA, va derula etapa de pretestare, în perioada 22 martie – 14 mai 2021.
După cum ați fost informați în perioada februarie-martie a.c., şcoala dumneavoastră a fost cuprinsă în proiectul PISA, între unităţile pilot, și trebuia să ia parte la evaluarea programată pentru primăvara anului 2020. Din cauza situaţiei epidemiologice internaționale, aceasta a fost reprogramată pentru anul viitor, în perioada 22 martie – 14 mai 2021.
Testarea pilot face parte din calendarul activităților internaționale și are ca scop pregătirea evaluării PISA 2022 care vizează competenţele de lectură, matematică şi ştiinţe. Pentru prima oară în România, evaluarea PISA se va administra pe computer.
Conform procedurilor generale din cadrul PISA, această testare are în vedere un eşantion, selectat aleator, din care face parte și școala dumneavoastră. Testarea se adresează elevilor de 15 ani, adică elevilor al căror an de naștere este 2005. Toți acești elevi sunt eligibili să participe la testare, însă vor participa efectiv numai 55 de elevi dintre aceștia care vor fi selectați.
În vederea selecţiei elevilor participanţi la această testare, care se realizează la Centrul Național PISA cu ajutorul programului de selecție furnizat de consorțiul PISA (ACER Maple), vă rugăm să ne comunicaţi numărul de elevi din şcoală născuţi în anul 2005, pe niveluri de studiu.
Toți elevii din listă vor fi înscriși în baza de eșantionare, urmând să fie selectați aleator doar 55 dintre aceștia. Lista celor 55 de elevi, selectați, va fi transmisă către dumneavoastră, în avans, înainte de data testării.
Testarea se va desfășura în laboratorul / laboratoarele de informatică ale școlii și va dura aproximativ 4 ore și jumătate. Dacă școala dispune de 55 de calculatoare funcționale, este de preferat ca testarea să se desfășoare într-o singură zi, în condițiile respectării regulilor sanitare specifice pandemiei COVID-19. Dacă nu, vor fi stabilite 2 zile consecutive de testare.