Euroscola 2012 – 2013

Punţi între generații
Proiect de voluntariat în cea de a V-a ediție a
concursului național pentru licee
EUROSCOLA 2012/ 2013

Grupuri ţintă/beneficiari

  • 45 de persoane vârstnice de ambele sexe, rezidenţi ai Căminului de Bătrâni Sf. Antim Ivireanul din Călăraşi, respectiv pensionari de la Centrul de Zi pentru Bătrâni Călăraşi, cu vârsta de peste 60 de ani.
  • bunicii voluntarilor

Perioada de desfasurare: 20 martie -10 septembrie 2012.

Parteneri

1. Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” Călăraşi
2. Căminul de Bătrâni “Sf. Antim Ivireanul” din municipiul Călăraşi
3. CARP & Centrul de Zi pentru Bătrâni Călăraşi
4. Bunicii voluntarilor
5. Consiliul Judeţean Călăraşi

Activitatile proiectului:

  • Activităţi de voluntariat
  • Activităţi intergeneraţionale
  • Activităţi dedicate anului 2012 – Anul European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații.

Pentru activităţile mentionaţe au fost concepute fişe de activitate care cuprind descrierea activităţii, obiectivele, resursele, paşii de urmat. Durata medie a unei acţiuni: 90 de minute.

Calendarul activitatilor aflat pe website-ul proiectului http://euroscolacnbs.webs.com precizează numele activităţii, locul şi data desfăşurării. Activităţile dezvoltate în cadrul proiectului au utilizat metode activ-participative şi au reprezentat un proces de învăţare manifestat în ambele sensuri, personalizat şi bazat pe liberul arbitru.

Videoclip proiecthttp://www.youtube.com/watch?v=08s-Z367a3g&feature=plcp

Echipa de proiect
Voluntari
:

Nume si prenume Clasa
Amzar Anca Ioana a XI-a C
Bucuresteanu Madalina a X-a D
Cana Baicu Cosmin a X-a D
Calin Elena Gabriela a XI-a C
Constantin Madalina Rosana a XI-a C
Dumitru Alin Paul a XI-a C
Florea Nadina a XI-a C
Gheorghe Andrei Cristian a XI-a C
Iancu Simona Nicoleta a XI-a C
Ignat Elena Mirela a X-a D
Ilie Mara Daniela a XI-a C
Mihaila Radu a XI-a C
Moise Andreea Elena a XI-a C
Oprisan Amalia Raluca Cristina a XI-a C
Panatau Liana Maria a XI-a C
Puchianu Vasile a XI-a C
Radus Bogdan a XI-a C
Savu Elena Catalina a XI-a C
Silivestru Ana-Maria a X-a D
Spiridon Andra-Bianca a XI-a C
Stoica Razvan Adrian a XI-a C
Serban Valentin Roxana a X-a D
Trepadus Maria Cristina a XI-a C

Profesori coordonatori:

Prof. Dinca Marinelamarinela_dinca@yahoo.com

Prof. Parapiru Monica: monica_m_73@yahoo.com

Elevii de la Colegiul National “Barbu Stirbei”castigatori ai concursului national Euroscola 2012/2013

Echipa “Punti intre generatii” de la Colegiul National “Barbu Stirbei” din Calarasi tocmai a aflat rezultatele concursului national Euroscola la care au participat 27 de licee din tara. Au castigat din nou locul I la competitia organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European în România si vor reprezenta tara noastra la Strasbourg, pe 21 martie 2013, insotiti de coordonatori.

EUROSCOLA  DAY 2013 – Barbu Stirbei

24 de elevi voluntari au desfasurat impreuna cu partenerii lor, varstnici de la Caminul de Batrani “Sf. Antim Ivireanul”, pensionari de la Centrul de Zi Calarasi si bunicii, activitati diverse care i-au ajutat sa inteleaga ca sufletului nu trebuie sa-i atribuim niciodata o varsta. Un sprijin real pe tot parcursul proiectului a avut echipa si din partea Consiliului Judetean Calarasi, partener al C.N. “Barbu Stirbei” in acest proiect de voluntariat. De-a lungul desfasurarii proiectului, acesta incepand in luna martie a anului 2012 si ajungand la final sase luni mai tarziu, au invatat ca fiecare om merita ascultat, ca fiecare poveste de viata este speciala si in acelasi timp unica, au invatat ca intelepciunea este unul dintre cele mai mari daruri ale inaintarii in varsta si ca diferenta de ani nu inseamna neaparat pasiuni diferite.

Faptul ca acest proiect dispune de o pagina de website http://euroscolacnbs.webs.com/, atrage mai mult atentia asupra ideii pe care voluntarii de la institutia noastra au incercat sa o promoveze, reusind cu adevarat sa realizeze o apropiere intre generatii.

Posibilitatea multiplicarii proiectului se poate realiza atat timp cat exista voluntari dispusi sa continue munca pe care echipa “Punti intre generatii” a inceput-o si intr-adevar, mesajul proiectului este promovat in continuare. 124 de elevi din clasele IX-XI (5 echipe de voluntari coordonate de un cadru didactic/ cadru didactic auxiliar) pe parcursul anului scolar 2012-2013 vor desfasura activitati de voluntariat cu varstnicii, activitati la Centrele de plasament pentru copii din Calarasi, activitati utilizand metoda invatarii prin joc si activitati de mentorat si, nu in ultimul rand, vor fi voluntari de Crucea Rosie.

Proiectul “Împreună ieri, azi şi mâine” va continua proiectul de voluntariat desfasurat in cea de a V-a ediție a concursului național pentru licee EUROSCOLA 2012/ 2013 si totodata va permite tinerilor să iasă în comunitate, sa dezvolte noi relații și sa simta ca fac o diferenta – ca au puterea sa schimbe lucrurile in bine. In plus, voluntariatul cu copii poate fi plin de satisfacții, provocator și distractiv.

A da o mana de ajutor celor care au nevoie, celor mai puțin norocoși este cea mai puternica motivatie pentru voluntariat.

http://www.europarl.ro/view/ro/press-release/actualitatea/actualitatea-2012/actualitatea-2012-nov/actualitatea-2012-nov-2.html

Coordonatorii proiectului “Punti intre generatii”

Prof. Dinca Marinela & Prof. Parapiru Monica

Diploma Euroscola 2012-2013