Comenius 2003-2006 – EXPANDING BOUNDARIES

Comenius 2003-2006

Titlul proiectului: EXPANDING BOUNDARIES

Scoli partenere:

  • Ewelme CE Primary School, Ewelme, Wallingford, ANGLIA
  • Szkola Podstawowa Nr. 21 W Bialymstoku, Bialystock, Woj. POLONIA
  • Colegiul National “Barbu Stirbei”, Calarasi, ROMANIA

Numărul elevilor implicaţi în proiect: 16 fete si 14 baieti (VI-VIII)

Echipa de proiect:

prof. Ionita Cornelia (lb. engleza)
prof. Barbu Lucica (matematica)
prof. Costea Stela (geografie)
prof. Stoiculescu Mioara (muzica)
prof. Dumitru Lucia (lb. engleza)
prof. Marica Carmen (geografie)
prof. Anghel Stela (lb si lit. romana)
prof. Scarlat Viorica (ed. plastica)

Coordonator de proiect:
prof. Dinca Marinela (biologie)

Proiectul a fost o unica oportunitate pentru elevi si profesori sa cunoasca alte realitati si alti oameni, sa vorbeasca engleza, sa-si imbogateasca vocabularul legat de viata zilnica dar si de specialitate.  O experienta reala care a permis cunosterea dimensiunii europene a educatiei si a existentei unei certitudini; Europa este ceva real unde iti poti face prieteni si chiar poti sa traiesti si sa muncesti.

Elevii au aflat ca pot invata din surse variate, nu numai din carti si mai mult de atat pot aplica in practica ceea ce au invatat, ca urmare a participarii in proiect. Pe de alta parte a promovat lucrul in echipa in randul elevilor si al profesorilor, o invatare independenta in sens activ si creativ, folosind biblioteca scolii, dar si internetul.

Profesorii au invatat si acceptat sa desfasoare activitati interdisciplinare, sa lupte impotriva stereotipurilor si sa promoveze toleranta. Lumea s-a deschis pentru noi, am cunoscut alte natiuni, dar am putut sa aratam si tara noastra altor oameni. Am invatat unii de la altii. Profesorii si-au imbogatit competentele interculturale si lingvistice datorita proiectului Comenius.

Activitati desfasurate:

  • Septembrie 2003 – realizare de postere A3 (desene, colaje, pictura) despre trei oameni faimosi ai Romaniei; elevii au facut schimb de postere despre oamenii faimosi ai tarii lor;
  • Octombrie 2003 – inregistrarea unor cantece traditionale romanesti si realizarea unui scurt film pe caseta video, Singing the Joy”, durata 7’;
  • Noiembrie 2003 – schimb de informaţii privind bisericile locale si importanta bisericii in viata comunitatii locale; redactare si editare a unei brosuri despre bisericile reprezentative din zona – Following Saint Apostle Andrews’ Way;
  • Decembrie 2003 – elevii au facut schimb de felicitari (desene, picturi, colaje); realizarea unor calendare (format A4) pentru a face cunoscute traditiile de Craciun din tara lor.
  • Februarie – Mai 2004 – realizarea unui ghid turistic, pentru oraşul Calarasi si împrejurimile sale, dar si a unui scurt film The Danube at Calarasi (durata de 10’); elevii au scris comentarii despre emisiunile TV preferate si au realizat postere (format A3); elevii au invatat despre reciclare si rolul ei, si prin lucrările lor (comentarii, desene, obiecte confectionate) au arătat cum se realizează acest proces in tara lor. Materialele realizate au fost trimise partenerilor.
  • Ianuarie 2005 – elevii au facut observatii si inregistrari privind vremea  in decurs de o saptamana (10-16 ian. 2005), urmarind principalii parametri: temperatura, umiditatea, viteza si directia vantului, gradul de acoperire cu nori; datele au fost prezentate sub forma de tabele/grafice pe care apoi le-au trimis partenerilor, au facut comparatii si aprecieri; vizita la Statia meteo Calarasi – Weather Calendar.
  • Februarie 2005 – invatarea si apoi inregistrarea pe caseta video a unui dans traditional romanesc (pasii si muzica); caseta a fost trimisa partenerilor.
  • Martie – Aprilie 2005 – schimb de informaţii privind traditiile de Paste, mâncărurile tradiţionale – Traditional Food; redac-tare si editare a unei brosuri „Romanian Easter – Customs and Traditions”; schimb de felicitari si postere, au pictat oua, etc. In acest fel au  putut afla asemanarile si deosebirile existente in cultura si traditiile celor trei tari partenere in acest proiect, privind traditiile de Paste.
  • Septembrie 2005 Mai 2006- redactare si editare brosura cu titlul LET’S DISCOVER ROMANIA! ce cuprinde informatii despre 5 orase importante din Romania (format A4), precum si brosura C A L A R A S I – A WINDOW TO THE DANUBE Physical Geography & Economic Geography”; realizare piesa de teatru pe caseta video si DVD cu mitul dobrogean; scurt film pe DVD pentru a prezenta medodele si tehnicile de predare specifice sistemului de invatamant romanesc (ora de limba si literatura romana – Mihai Eminescu, Romania’s national poet,respectiv o ora de engleza); film pe DVD care ilustreaza activitatea desfasurata in perioada 2003-2006, pe baza de inregistrari video, interviuri si fotografii. Coordonatorul european a pregatit materialul final Comenius 2.